ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENE ZGRADE

Sretan Božić i Nova godina
prosinac 11, 2017

ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENE ZGRADE

Prije godinu dana smo se, između ostalog, bavili i dotjerivanjem jedne riječke gospođe u najboljim godinama: izradom projekta energetske obnove višestambene zgrade u ulici Drage Gervaisa na Vežici. Sada, godinu dana nakon izrade projekta, vidimo rezultat - radovi na fasadi su pri kraju. Duge godine provedene na primorskom suncu, kiši i buri su postarale ovu zgradu, i osim oronulog izgleda, priuštile njenim stanarima i konkretne probleme, u vidu većih toplinskih gubitaka, dotrajale vanjske stolarije i problema s vlagom na zidovima.

Srećom, stanari zgrade su odlučili nešto poduzeti da joj vrate vrijeme par godina unatrag, a sebi omoguće udobniji život i „pojačaju“ vrijednost svoje nekretnine. Iskoristili su priliku za prijavu na natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada MGIPU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raspisan krajem 2016. godine.

Zgrada je naizgled bila dobar kandidat za dobivanje sredstava, izgrađena 1959., minimalno održavana, ali tu dijagnozu je trebalo potvrditi izradom energetskog certifikata, što je uvijek prvi korak ka energetskoj obnovi.

Energetski certifikat je dao očekivan rezultat – na granici C i D energetskog razreda, što je solidno za zgrade u kontinentalnoj klimi, ali loše za one u primorskoj klimi. Rezultat bi objektivno bio i lošiji, da se zgrada ne može pohvaliti lijepim pogledom na Kvarner, s velikim površinama ostakljenja na jugozapadu. Kroz dotrajalu drvenu vanjsku stolariju se zimi gubi energija za grijanje, ali i dobiva dosta energije sunca u proljeće i jesen, što puno znači za smanjenje troškova za grijanje u tim prijelaznim razdobljima.

U sklopu energetskog certifikata smo procijenili koje mjere poboljšanja bi najbolje utjecale na stanje zgrade i kvalitetu života stanara. Stanarima smo predložili toplinsku izolaciju fasada, ravnog krova i zamjenu dijela vanjske stolarije: drvenih jednostrukih prozora na stubištu zgrade i spremištima u suterenu, i izvornih drvenih dvostrukih prozora i balkonskih vrata stanova.

S obzirom da je 2012. godine rekonstruiran krov zgrade i postavljena nova hidroizolacija i keramika, stanari nisu bili skloni ponovnom “raskopavanju“ krovnih slojeva. Odlučili su se na toplinsku izolaciju fasada i zamjenu stolarije.

Izradili smo Glavni projekt energetske obnove, u kojem je predviđeno oblaganje fasada kamenom vunom debljine 10 cm i zamjena stare stolarije stubišta i stanova novom PVC ili aluminijskom stolarijom, ostakljenom dvostrukim izo-staklom. Stolarija spremišta stanara u suterenu se neće mijenjati, jer je u Fondu odlučeno da se za takve „popratne“ prostore zgrade neće izdvajati sredstva.

U izradi projekta, odabrali smo izolaciju kamenom vunom, radi požarnih propisa koji određuju da se za određene vrste zgrada trebaju koristiti negorivi toplinskoizolacijski materijali. Kamena vuna je materijal koji, osim negorivosti, ima i bolja svojstva zaštite od buke, bolju paropropusnost i veću trajnost.

Sa svim tim zahvatima, ostvarena je ušteda energije za grijanje za čak 61,5%, što je bilo više nego dovoljno da projekt bude prihvaćen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sredstva za radove odobrena, na zadovoljstvo stanara zgrade.

Ovako zgrada izgleda nakon završetka radova:

Zato, pratite natječaje za energetsku obnovu i iskoristite mogućnosti sufinanciranja izrade Glavnog projekta energetske obnove i izvedbe radova. Mi ćemo vam rado pomoći s projektom i pružiti podršku savjetovanjem!