UREĐENJE POTKROVLJA

Sretan Božić i Nova godina
prosinac 11, 2017
UREĐENJE POTKROVLJA – POČELA SU RUŠENJA!
rujan 19, 2018

UREĐENJE POTKROVLJA

Zagrebački kvartovi obiluju neiskorištenim tavanskim prostorima, koji su obično zajednički prostor svih suvlasnika zgrade. Često se stanari teško dogovore oko korištenja ili prodaje takvog prostora, no tema ovog projekta je jedan od sretnijih slučajeva – zapušteno potkrovlje stambene zgrade, s nekoliko pomoćnih prostorija, koje su stanari odlučili prodati da bi financirali ugradnju dizala u zgradu.

Prostor o kojem se radi je jako pogodan za prenamjenu, idealne orijentacije na jug i istok, s izlazom na veliku zajedničku krovnu terasu, smješten u održavanoj zgradi s početka 60tih godina prošlog stoljeća. Jedina ograničenja fleksibilnom tlocrtu su instalacijske vertikale i gusto poslagani dimnjaci i ventilacije stanova na donjim etažama.
Ovako to sada izgleda:

Novi vlasnik prostora se odlučio za prenamjenu potkrovlja u veći i manji stan, veći za stanovanje, manji za smještaj svog ureda. Veliki stan je trebao imati dvije spavaće sobe, što veći dnevni boravak i obaveznu veliku terasu/zimski vrt. Mali stan je trebao omogućiti smještaj ureda, ali i imati logičan tlocrt potencijalnog dvosobnog stana. Novi vlasnik se zaželio i veće visine prostora, pa se, uz dopuštenje stanara zgrade, odlučio na uklanjanje cijele postojeće drvene krovne konstrukcije i izvedbu novog krova s većom visinom krovnog nadozida. Stanari su zaželjeli novi izlaz sa stubišta na zajedničku krovnu terasu, što su i dobili.

Za ovaj zahvat smo izradili idejno rješenje i Glavni projekt, i dobili građevinsku dozvolu.

Izvorno se cijeli prostor sastoji od potkrovlja natkrivenog jednostrešnim krovom i zajedničkih prostorija – nekadašnje praonice, sušionice i ostave.

Delikatna statika zgrade i veliki raspon krovne konstrukcije su nas usmjerili k neuobičajenom rješenju – novoj čeličnoj krovnoj konstrukciji. Povećanje visine krovnog nadozida je također izvedeno čeličnom konstrukcijom. Ovakvo rješenje manje opterećuje statiku zgrade i omogućava bržu izvedbu, bez zidanja i betoniranja. Osim statike zgrade, manje su opterećeni i živci ostalih suvlasnika, što je bitno za buduće dobrosusjedske odnose. Ipak, treba napomenuti da je ovakva konstrukcija oko 30% skuplja od standardne drvene konstrukcije kosog krova.

Čelična konstrukcija krova i „nadogradnje“ krovnog nadozida će se ispuniti toplinskom izolacijom i obložiti cementno-vlaknastim i silikatnim protupožarnim pločama.

Ostali radovi koji će se izvesti su: novi otvori u stropnim pločama i nosivim zidovima od opeke, izvođenje suhog plivajućeg poda i novih pregradnih gipskartonskih zidova, novog čeličnog stubišta za izlaz na krovnu terasu, priključenje na elektroinstalacije, vodovod i odvodnju, i svi završni građevinski radovi uređenja interijera. S obzirom da se radi o rekonstrukciji postojeće zgrade, očekujemo i ponešto dodatnih, nepredviđenih radova.
Ovako bi to trebalo izgledati:

Izvedba radova se planira za proljeće 2018., pratite razvoj događaja na našem blogu!